پرورش گشنیز
گشنیز به قرار گرفتن در وضعیت آفتابی برای رشد نیاز دارد، اما کمی سایه در خلال ساعات بسیار گرم روز را نیز ترجیح می دهد. اگر گیاهان در شرایط تنش قرار بگیرند مستعد به ایجاد بذر شده، این اتفاق زمانی رخ می دهد که گیاه نابالغ گلدهی می کند و به جای توسعه شاخ و برگ انبوه، بذرها را توسعه می دهد. اگر شما گیاه را برای بذرش پرورش دهید این اتفاق مناسب است، اما اگر برای برگهایش پروش می دهید، خوب نیست.
رقم گیاه مهم است!
ارقام به منظور تولید مناسب برگ یا بذر دورگ گیری شده اند، در نتیجه رقمی که برای کشت انتخاب می کنید، مهم است. به عقیده ما، گشنیز کالیپسو برای تولید برگ بهترین رقم است، همچنین این نوع دارای خاصیت " قطع و رشد دوباره" است، در حالیکه رقم سانتو سرگل های بزرگتری را تولید می کند و سریعتر به مرحله تولید بذر می رسد.
گشنیز با کشت مستقیم بذر در خاک به بهترین شکل رشد می یابد. همچنین ما این گیاه را در ظروف کوچک پرورش دادیم و نتایج خوبی هم گرفتیم، مراقب باشید که ریشه ها را در زمان کشت آسیب نبینند. خاک را به طور کامل به هم بزنید، علف های هرز را حذف کنید و مواد آلی مانند کود دامی کاملاً پوسیده شده یا کمپوست را با خاک ترکیب نمایید. خاک را برای مسطح شدن، چنگک بزنید و بذرها را به فاصله ۴ سانتیمتر از هم، در سوراخ هایی به عمق ۱ سانتیمتر بکارید.
اگر گشنیز را بخاطر بذر کشت می کنید، گیاهان را در آفتاب کامل قرار دهید. به دلیل اینکه شرایط تنش زا، باعث القای تولید گل می شود، بذرها نیز سریعتر توسعه پیدا می کنند.
عملیات داشت گشنیز
جوانه زنی گشنیز سه هفته به طول می انجامد. گیاهان جوان را در فاصله ۲۰ سانتیمتری از هم تنک کرده تا امکان رشد به اندازه کامل خود را داشته باشند. در دوره های خشکی آنها را آبیاری نموده و مطمئن شوید که خاک هرگز خشک نشود. اگر گلها شروع به رشد کردند، بی درنگ آنها را قطع کنید، این کار باعث می شود که گیاهان توان خود را روی توسعه برگهای تازه بگذارند. بذر گشنیز را هر سه هفته یکبار دوباره کشت نمایید تا از اینکه در طول فصل تابستان به طور مداوم گشنیز دارید، مطمئن شوید. به طور طبیعی اگر خاک به خوبی کوددهی شده باشد، تغذیه گشنیز ضرورتی ندارد. در عین حال اگر گیاهان به نظر دچار کمبود عناصر بودند، برای شاداب شدن آنها کود آلی مایع بدهید.
پرورش گشنیز در ظروف
گشنیز در ظروف و گلدان ها عملکرد خوبی داشته و بر روی لبه پنجره یا بالکن آفتابگیر می تواند رشد کند. ظرف باید عمق کافی داشته باشد زیرا گشنیز دارای ریشه عمودی درازی است. بذرها را روی سطح کمپوست پاشیده و با خاک بپوشانید، سپس به خوبی آبیاری نمایید. در شرایطی که گیاهان در زمین کشت شده اند، به اندازه ای که می توانید از آنها مراقبت نمایید، شاید نیاز باشد گیاهان کشت شده در گلدان ها را بیشتر آبیاری نمایید، زیرا سریعتر خشک می شوند.
برداشت گشنیز
زمانی که گیاه بزرگ و به حد کافی قوی است، برگها را برداشت نمایید. هر برگ را از روی ساقه و یا در صورت ضرورت کل ساقه را بچینید. هر دو بخش برگها و ساقه ها قابلیت مصرف دارند. اگر گشنیز را بخاطر بذرهایش پرورش می دهید، تا زمانی که گل ها پیش از برداشت، پژمرده شوند دست نگه دارید. ساقه ها را بریده و سر گشنیزها را در یک کیسه کاغذی به طوریکه ساقه ها آزاد باشند، قرار دهید. ساقه ها را به کیسه ها به صورت دسته ای گره زده و سر و ته در محلی خشک و خنک آویزان نمایید. به مدت سه هفته صبر کرده و سپس کیسه ها را تکان دهید. بذرها از گل ها خارج شده و در ته کیسه آماده خواهند بود. آنها را در جایی خشک نگهداری کرده و بهار آینده دوباره کشت نمایید.
گشنیز، گیاهی چند منظوره در آشپزی کشورهای آسیایی شامل پخت: کاری ها، غذاهای چینی و تایلندی، محسوب می گردد. بذر و برگهای گیاه، هر دو قابلیت مصرف داشته و دو طعم متمایز از هم ارائه می کنند. بذرها تاحدی طعم لیمویی داشته، اغلب آسیاب شده و به عنوان ادویه به کار می روند. برگها (به عنوان چاشنی شناخته شده اند) دارای طعم کمی تلخ تر بوده و می توانند خرد شده و به غذاها، نان ها اضافه گردیده و یا به عنوان چاشنی به کار بروند. گشنیز گیاهی خوشمزه برای پرورش دادن است، که برگها و بذر آن هر دو شامل این موضوع می شود. اگر در طی تابستان، هر سه هفته یکبار گشنیز را دوباره کشت کنید، در طول فصل برای تهیه انواع سالادها و خوراک های آسیایی، گشنیز در اختیار خواهید داشت.
خاک
متعادل، اصلاح شده با کمپوست و زهکشی مناسب
موقعیت
آفتاب کامل و سایه جزیی برای بعدازظهر
کشت مخلوط
اسفناج، کرفس و اسطوخدوس
خواص بذر گشنیز
بذر گشنیز با بهبود عمومی گوارش، گاز معده و نفخ را برطرف می نماید. اثر سردی آن، برای تسکین آلرژی ها و آرتروزها، که هر دو مورد ذکر شده بر اثر التهاب به وجود می آیند، مفید است. حتی می توانید آب یا چای گشنیز را برای تسکین تورم گلو یا دهان استفاده نمایید. اگر مشکلات تیرویید دارید، بذر گشنیز را برای تنظیم هورمون های آن مصرف نمایید. همچنین با کاهش جریان شدید قاعدگی، باعث تولید آهن برای انرژی بیشتر در خانم ها می شود. فیبر و قدرت سم زدایی گشنیز، آن را به عنوان یک کمک عالی برای کاهش وزن معرفی می کند.
کشاورزی - خدمات کشاورزی - تبلیغات کشاورزی - فروش محصولات کشاورزی - کشاورزی نوین - کشاورزی مدرن - کشاورزی امروز - کشاورزی ایران - کشاورز - کشاورزی کارآمد - کشاورزی پایدار - کشاورزی ارگانیک - کشاورز پیشرو - کشاورزی جدید - تکنیک های کشاورزی - نهاده کشاورزی - سموم کشاورزی - کودهای کشاورزی - بذر کشاورزی - ماشین آلات کشاورزی - گلخانه - کشاورزی گلخانه - کشت گلخانه ای - بذر گلخانه ای - کشاورزی آکادمیک - دانشکده کشاورزی