نگاهی به بازار محصولات کشاورزی خاورمیانه و شمال آفریقا / گندم و جو محصولات عمده خاورمیانه

کشاورزی نقش مهمی در اقتصاد بسیاری از کشورهای خاور میانه و شمال آفریقا بازی می کند. سهم بخش کشاورزی در اقتصاد کشورهای منطقه متفاوت است، که این میزان از حدود ۳,۲ درصد در عربستان تا ۱۳.۴ درصد در مصر در نوسان است.

combine

به گزارش کشت ورز به نقل از ایانا، آبیاری در مقیاس بزرگ در حال گسترش است و این امکان را می دهد تا تولید محصولات با ارزش بالا و صادرات محصولات از جمله میوه ها، سبزیجات، غلات، حبوبات، قند و شکر افزایش یابد.

مصر چهاردهمین تولید کننده برنج و هشتمین تولید کننده پنبه در جهان است. این کشور، در سال ۲۰۱۱ ، در حدود ۵,۶۷ میلیون تن برنج و ۶۳۵ هزار تن پنبه تولید کرد. میزان منطقه کشت پنبه در حدود ۵ درصد از مناطق زیر کشت در مصر است. مقدار کل باقی مانده محصول که شامل ماده خشک است ، به حدود ۱۶ میلیون تن در سال می رسد. مواد دیگر باقی مانده از محصول پنبه که عمدتا ساقه پنبه است، حدود ۹ درصد از کل باقی مانده محصول را تشکیل می دهد که البته ، در حال حاضر با مشکل دفع مواجه است.

اصطلاح "باقی مانده های محصول"، طیف وسیعی از زیست توده است که از محصولات و فرآوری محصولات زراعی به دست می آیند. باقی مانده های محصول شامل تمام پسماندهای کشاورزی مانند تفاله نیشکر، نی، ساقه، برگ، پوسته و غیره است.
این درحالی است که عربستان به اجرای طرح های آبیاری و اتخاذ روش های مکانیزه در مقیاس بزرگ روی آورده است و باعث شده تا پیشرفت های بزرگی در زمینه توسعه بخش کشاورزی این کشور ایجاد شود. این کشور به خودکفایی در تولید گندم، تخم مرغ و شیر، رسیده است، هر چند ، هنوز بخش عمده ای از نیازهای غذایی اش را وارد می کند. در این کشور، میزان سطح کشت گندم در جایگاه نخست و سورگوم و جو در رده های بعدی قرار دارند. همچنین خرما، طالبی، گوجه فرنگی، سیب زمینی، خیار، کدو تنبل و کدو از محصولات زراعی مهم عربستان هستند.

با وجود این که منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از خشک ترین مناطق در سراسر جهان هستند، اما بسیاری از کشورها در سراسر منطقه، به ویژه مناطق اطراف دریای مدیترانه به شدت وابسته به کشاورزی هستند. برای مثال، حوضه رودخانه Oum Er Rbia ، شامل نیمی از کشاورزی آبی مراکش را دراختیار دارد به طوری که ۶۰ درصد از چغندر قند، ۴۰ درصد از زیتون و ۴۰ درصد شیر مراکش را تولید می کند.

همچنین در تونس، محصولات کشاورزی بخش اصلی اقتصاد کشور را تشکیل می دهد. عمده محصولات زراعی، غلات و روغن زیتون هستند، تقریبا نیمی از تمام زمین ها به کشت غلات و یک سوم دیگر به کاشت زیتون اختصاص دارد. تونس یکی از بزرگترین تولید کنندگان و صادر کنندگان روغن زیتون در جهان است، همچنین این کشور خرما و مرکبات صادر می کند که عمدتا در مناطق شمال کشور کشت می شوند.

در لبنان کشاورزی سومین بخش مهم پس از بخش خدمات و صنعت است و نزدیک به هفت درصد تولید ناخالص داخلی و حدود ۱۵ درصد از اشتغال کشور را به خود اختصاص داده است. محصولات اصلی این کشور عبارتند از غلات (به طور عمده گندم و جو)، میوه ها و سبزیجات، زیتون، انگور و تنباکو، همراه با گله داری گوسفند و بز است.

به طور کلی، گندم و جو محصولات عمده منطقه خاور میانه است. علاوه بر این، مقادیر قابل توجهی برنج، ذرت، عدس، نخود، سبزیجات و میوه ها در سراسر منطقه تولید شده، که به طور عمده در مصر، تونس، عربستان، مراکش و اردن کشت می شوند.

با این حال، مقدار زیادی از باقی مانده های محصول سالانه در منطقه تولید می شود که از آن ها به خوبی استفاده نمی شوند. در حال حاضر معمولا با شخم زدن این باقیمانده ها (پسماند) را به خاک بر می گردانند، و یا آن ها را می سوزانند و یا برای خوراک گاو استفاده می کنند. درحالی که می توان با فرآوری از این پسماندها، سوخت های مایع تولید کرد و یا طی فرآیند به گاز و مایع تبدیل و برای تولید برق و گرما در مناطق روستایی استفاده کرد.

ترجمه: فرحناز سپهری

کشاورزی - خدمات کشاورزی - تبلیغات کشاورزی - فروش محصولات کشاورزی - کشاورزی نوین - کشاورزی مدرن - کشاورزی امروز - کشاورزی ایران - کشاورز - کشاورزی کارآمد - کشاورزی پایدار - کشاورزی ارگانیک - کشاورز پیشرو - کشاورزی جدید - تکنیک های کشاورزی - نهاده کشاورزی - سموم کشاورزی - کودهای کشاورزی - بذر کشاورزی - ماشین آلات کشاورزی - گلخانه - کشاورزی گلخانه - کشت گلخانه ای - بذر گلخانه ای - کشاورزی آکادمیک - دانشکده کشاورزی